Абонамент 20202020 baner 990x340

Актуални проблеми при строителните ремонти

Автор: екип СЕК, публикувано на 30 Юли 2018

 

Актуални проблеми при строителните ремонти от брой 3/2018 година на сп. „Строителен обзор“

 

• ремонтите надвишават новото строителство
• майстори и малки фирми в сивия сектор
• занижени прогнозни стойности
• увеличени цени на СМР от април

Ремонтните строителни и монтажни работи се изпълняват при специфични условия и най-често едновременно с експлоатация на различни части от сградата или съоръжението и затова организацията и разходите са различни.
С настъпването на пролетно-летния сезон започнаха и строителните ремонти. Тази година, в сравнение с изминалите три години, ремонтният строителен сектор е много по-активен. Значително са увеличени и броят на новозапочващите ремонтни обекти, и договорните стойности за ремонтни работи, както по линия на обществени поръчки, така и в частния сектор. При обществените поръчки новото строителство от началото на годината до 20 април е само 5% от общо обявените строителни поръчки по брой и 11% по стойност. При частните поръчки положението е същото, въпреки големият брой но новозапочващите строежи на жилищни сгради. Наблюденията и анализите показват, че частните „дребни" жилищни ремонти за март и началото на април са почти двойно повече, в сравнение със същия период на миналата година. През 2017 година изпълненото сградно строителство в страната е за над 7.2 млрд. лева. Над 50% от него е в обновяване и ремонти (около един милиард е санирането). В тези числа не влизат стойностите на над милион броя дребни частни ремонти, в които са вложени средства на стойност почти 2 млрд. лева (върху половината не са отчислени ДДС и осигуровки).
Вписаните в регистъра строителни фирми от всички региони на страната търсят строителни работници. Държавните органи дават заклинателни сигнали, че правят нещо по осигуряване на новопостъпващи строители, но всички знаем, че тази криза, поне за сега, е нерешим проблем. Призивите и обещанията за увеличаване на заплатите, се оказват неефективни. Квалифицираните работници, особено за „довършителни работи" масово преминават в сивия сектор. Много от строителните фирми, особено средни и малки, твърдят, че са пред фалит заради недостиг на кадри, но осигуряват на 520-600 лева. Сивият строителен сектор не изпитва недостиг на кадри. Надницата на „свободно практикуващите майстори" в София и в другите 5-6 големи градове е 100-120 лева, а в останалите е 80-90 лева. Във или около всеки квартален магазин за строителни материали може да се намери телефон на квалифициран строител за всякакви ремонти и той да се отзове или да изпрати група.
Оказва се, че „сивият строителен сектор" е по-конкурентоспособен от регистрирания и както гражданите, така и бизнесът го предпочитат при ремонтите. Регистрираните коректни строители искат и актуват средна часова ставка 5 лева и върху нея около 90% допълнителни разходи, т.е. 9.50 лв./час. За един 8-часов работен ден, това е 76 лева, а за един месец – 1670 лева, без ДДС (2030 лв. с ДДС), а плащат по 800 и осигуряват над 600 лева.
Свободно практикуващия, при същата производителност, взема „на ръка" 90 лв. х 22 дни = 1980 лева. От тази сума той плаща осигуровки, пътни, облекло и т.н.
Съществуващата ситуация неизбежно ще предизвика увеличение на цените на СМР още от месец април. Предварителните проучвания показват, че от началото на март до 20 април се реализират договорени увеличения за ново строителство по обекти: земни работи около 3%; зидария с газобетон над 4%; облицовки с керамични плочки 4%; топлоизолация с експандиран полистирен над 5.20%; строителни армировки 1.3%; фасадни мазилки 1.6%; хидроизолации – 1.70%. Средното увеличение на цените на СМР за първите 4 месеца на 2018 година се очертава от порядъка на 1.9-2.2%. В годишен размер, ако тази динамика продължи, средното увеличение би достигнало до или над 5%. Това за инвеститорите е много, а за строителите и особено за изпълняащите ремонти ще бъде все още малко. Браншовите регионални представителства изразяват опасенията си за бъдещи несполуки главно в три направления: ниски цени на СМР, в сравнение с европейските; рязко увеличение на сивия сектор; остра кадрова криза – квалифицирани и неквалифицирани работници.
Вярно е, че цените на видовете СМР у нас са твърде ниски, в сравнение със средноевропейските и със съседните страни. Възложителите се изхитряват и искат защита на анализни единични цени. В анализа цената на материала е почти неизменна. За да има увеличение, то би трябвало да дойде от труд, допълнителни разходи и печалба. Следователно трябва да се увеличат стойностите за труд. А те зависят от заплатите. Строителите отчитат в статистиката средна работна заплата 800 лева за изминалата 2017 година. Това се равнява на 4.54 лв. средна часова ставка, като в това число влизат и заплатите н висшия и средния ръководен състав. Излиза, че часовата ставка на работническия състав за годината е била средно 4.10 лева, а за месец декември 4.35 лева. Как при такива статистически данни да се защити часова ставка от 5.5-6.00 лева, след като се плащат реално 4.20-4.30 лева, т.е. получава се, че браншът сам задържа нивото на строителните цени.
Сивият сектор явно ще се увеличава при отчитаното ниво на заплати и осигуровки.
Кадровата криза няма изгледи да се реши в следващите 5-6 години. Въпреки дуалното и всякакви други обучения, тя ще се усилва.
Изводът, колкото и неприятен да е за строителите, зависи засега само от тях. Цените на СМР, в т.ч. на ремонтите могат да се увеличат само когато те вдигнат рязко осигурителните прагове, както е в други браншове.

 

сп. Строителен обзор, бр. 3/2018 г.

  Коментари (0)

  Напишете коментар.

  Моля, влезте, за да коментирате.

  • Smetki small
  • Nadzor small
  • Kontrol small
  • SC 3-12 KORICA small
  • Tehnicheski small
  • SO 78 2012net small
  • dogovarjane hitrini small
  • Str remonti 1 small
  • Str remonti 2 small
  ×
  Издателство СЕК